Samba

Samba je čuveni brazilski ples koji ima izvore u starim muzičkim folklornim motivima. Brazil su u 16. veku kolonizirali Portugalci koji su doveli robove iz Afrike i tom prilikom su se pomešali muzički motivi Portugalaca, afričkih crnaca i prvobitnih Indijanaca. Razvoj brazilske muzike i plesa bio je pod uticajem obreda i rituala u slavu bogova, dok su afrički muzički izvori bili okrenuti različitim prigodnim prilikama. Zanimljivo je da se na tako organizovanim svečanostima plesalo i po više dana. Samba se pojavila u Evropi 1924. godine ali je postala popularna tek 1948. godine kada je predstavljena u svom pojednostavljenom obliku.
Ime samba je izvedena iz afričke reči semba, što znači bočno kretanje. U Brazilu razlikujemo više vrsta sambe: samba de moro koja se pleše po ulicama za vreme karnevala, samba karioka koja je iz Rio de Žaneira i predstavlja nama poznati oblik sambe, baiao samba čije je poreklo iz brazilskog grada Bahia, koji je središte brazilske crnačke kulture. Baiao je više sentimentalan ples, lakši, sporiji oblik sambe u tužnom stilu.
Odlikuje se dinamičnim ritmom. Kružna kretanja kukovima imaju vodeću ulogu, zbog čega igrači ulažu dosta energije čak i pri samo osnovnom koraku. Da bi se istakao pravi karakter plesa, plesači moraju da stvore utisak lagodnog života punog zabave i flerta. Smatra se da je samba ples koji prikazuje sex kao takav, koji za cilj ima uživanje i reprodukciju i koji je pošteđen svih civilizacijskih normi i lažne kurtoazije.
Veliki broj figura u današnjoj sambi se zasniva na dve vrste kretanja, a to su bounce i kontrakcije. Poenta je da se koristeći kontrakcije postigne bounce i omogući kretanje bez vidljive promene visine. Ovo je prilično fizički zahtevno, ali bez toga ples gubi dosta od svog karaktera. Takođe, za razliku od ostalih latino plesova gde se parovi manje pomeraju, zauzimaju manje prostora, samba je putujuci ples i parovi prelaze veliki prostor na podijumu krećući se šetnjama, spinovima…

Tagovi:  , ,